Het beroep bioloog

het beroep

Is bioloog een beroep of kun je als bioloog een bepaald beroep uitoefenen?

Over de boven gestelde vraag valt te discuseren. Feit is wel dat je na je studie biologie een beroep kunt gaan volgen. Het beroep dat je gaat volgen hangt echter af van de vakken die je hebt gekozen en je gevolgde master. Zo zal je als je vooral veel vakken op het gebied van de ecologie hebt gevolgd en een master Ecology hebt gedaan niet snel in een labratorium aan de slag gaan en onderzoek doen naar bijvoorbeeld het onstaan van kankercellen. Waneer je vooral hebt gekozen voor vakken op het gebeid van de celbiologie en je master hebt gedaan in medical biology, zul je niet snel veldonderzoek doen en bijvoorbeeld kijken naar de gevolgen van massale bijensterfte voor planten. Het beroep hangt dus heel erg af van de gekozen vakken en de gekozen masters, maar aangezien je je master vaak kiest op bassis van je kekozen vakken, hangt het vooral van je master af wat je kunt doen. Hieronder komen enkele vermeldingen van beroepen die je met bepaalde masters kunt doen.

Master biology

- Hoogleraar biologie

Een hoogleraar biologie geeft colleges aan een universiteit en levert een bijdrage aan de vormgeving van het onderwijs. Verricht daarnaast wetenschappelijk onderzoek naar biologische processen of naar de oorzaken van biologische verschijnselen. Onderzoekt planten, dieren, moleculen, afzonderlijke cellen en andere minuscule levensvormen. Is eindverantwoordelijk voor het onderzoek binnen de faculteit. Voorbeelden van werkzaamheden: doceert, ondersteunt onderzoekers, begeleidt studenten bij (promotie)onderzoek, schrijft artikelen, rapporten en boeken over wetenschappelijke bevindingen, maakt promotie voor het vakgebied en bedenkt activiteiten om het vakgebied te ontwikkelen.

- Hortulanus

Een hortulanus beheert de inventaris van een hortus botanicus (plantentuin van een universiteit). Voorbeelden van werkzaamheden: is verantwoordelijk voor de hortus botanicus, verricht (wetenschappelijk) biologisch onderzoek, bestudeert vakliteratuur, publiceert en presenteert onderzoeksresultaten, schrijft artikelen over het onderzoek en de bevindingen en geeft eventueel leiding aan onderzoeksassistenten of andere medewerkers van de hortus.

- Wetenschapelijkonderzoeker biologie

Een wetenschappelijk onderzoeker biologie verricht wetenschappelijk onderzoek naar biologische processen of naar de oorzaken van biologische verschijnselen. Onderzoekt planten, dieren, moleculen, afzonderlijke cellen en andere minuscule levensvormen. Voorbeelden van werkzaamheden: bestudeert vakliteratuur, formuleert onderzoeksvragen, werkt met wetenschappelijke methodes en modellen om antwoord te krijgen op onderzoeksvragen, schakelt eventueel onderzoeksassistenten in om het onderzoek uit te voeren, overlegt met opdrachtgevers (bijvoorbeeld wetenschappelijke commissies of directies van onderzoeksinstituten), publiceert en presenteert onderzoeksresultaten en schrijft artikelen over het onderzoek en de bevindingen.

Master ecology

- Hoogleraar milieukunde

Een hoogleraar milieukunde geeft colleges aan een universiteit en levert een bijdrage aan de vormgeving van het onderwijs. Verricht daarnaast wetenschappelijk onderzoek dat is gericht op het gezond maken en houden van het milieu. Onderzoekt milieuvraagstukken en probeert die op te lossen. Is eindverantwoordelijk voor het onderzoek binnen de faculteit. Voorbeelden van werkzaamheden: doceert, ondersteunt onderzoekers, begeleidt studenten bij (promotie)onderzoek, schrijft artikelen, rapporten en boeken over wetenschappelijke bevindingen, maakt promotie voor het vakgebied en bedenkt activiteiten om het vakgebied te ontwikkelen.

- Beleidsmedewerker milieu

Een beleidsmedewerker milieu ontwikkelt en evalueert (overheids)beleid en ondersteunt eventueel de beleidsuitvoering. Is specialist op het gebied van milieu. Voorbeelden van werkzaamheden: signaleert ontwikkelingen, verricht onderzoek en verzamelt informatie, formuleert beleidsplannen en nota's met beleidsadviezen, ontwikkelt ideeën en ontwerpt regelgeving, voert overleg met betrokkenen (bijvoorbeeld overheidsinstanties, bedrijven, deskundigen en belangengroeperingen) en adviseert over milieuzaken.

- Wetenschapelijk onderzoeker milieukunde

Een wetenschappelijk onderzoeker milieukunde verricht wetenschappelijk onderzoek dat is gericht op het gezond maken en houden van het milieu. Onderzoekt milieuvraagstukken en probeert die op te lossen. Voorbeelden van werkzaamheden: bestudeert vakliteratuur, formuleert onderzoeksvragen, werkt met wetenschappelijke methodes en modellen om antwoord te krijgen op onderzoeksvragen, schakelt eventueel onderzoeksassistenten in om het onderzoek uit te voeren, overlegt met opdrachtgevers (bijvoorbeeld wetenschappelijke commissies of directies van onderzoeksinstituten), publiceert en presenteert onderzoeksresultaten en schrijft artikelen over het onderzoek en de bevindingen.

Master Nanobiology

- Biomedisch Technoloog

Een Biomedisch Technoloog onderzoekt en ontwikkelt nieuwe technische applicaties voor de gezondheidszorg.De Biomedisch Technoloog combineert techniek met biomedische kennis om gezondheidsproblemen op te lossen. Hij kijkt als het ware met de blik van een Ingenieur naar medische problemen en probeert die te begrijpen en er een oplossing voor te vinden in de vorm van een nieuw, medisch technologisch product. Hij verbetert technieken en methoden, om zo bijvoorbeeld het stellen van diagnoses te vergemakkelijken en het behandelen van patiënten te optimaliseren. De Biomedisch Technoloog maakt bijvoorbeeld kunsthuiden, hartkleppen, pacemakers, protheses en kunstlenzen, maar ook apparatuur die gebruikt wordt bij operaties.De Biomedisch Technoloog gebruikt kennis van verschillende disciplines. Zo gebruikt de Biomedisch Technoloog analysemethoden uit de natuurkunde, programmeermethoden uit de informatica en rekenmethoden uit de wiskunde.

- Biomedische wetenschapper

De Biomedisch Wetenschapper doet wetenschappelijk onderzoek op het gebied van de geneeskunde. Kennis over de zieke en gezonde mens staat hierbij centraal en de Biomedisch Wetenschapper doet dan ook onderzoek naar ziekte en gezondheid. Het werk van de Biomedisch Wetenschapper is daarmee sterk verbonden met de medische praktijk.

De Biomedisch Wetenschapper houdt zich bezig met de geneeskunde. Waar een arts meer patiëntgericht werkt, richt de Biomedisch Wetenschapper zich op het doen van onderzoek.  Naast de raakvlakken met de geneeskunde heeft de biomedische wetenschap ook raakvlakken met onder meer psychologie, biologie en bewegingswetenschappen. Biomedische wetenschappen is geen artsenopleiding, maar gericht op het doen van onderzoek en het geneeskundig onderzoeksdomein.

De Biomedisch Wetenschapper zoekt naar oorzaken van ziektes en het bestrijden van deze ziektes. De Biomedisch Wetenschapper richt zich op het verbeteren en ontwikkelen van behandelmethodes en het ontwikkelen van medicijnen. Het werk van de Biomedisch Wetenschapper is hiermee maatschappelijk zeer relevant en een altijd actueel onderwerp. Hiervoor heeft de Biomedisch Wetenschapper een gedegen medische kennis, weet de Biomedisch Wetenschapper hoe het menselijk lichaam functioneert, gebouwd is en hoe het lichaam zich ontwikkelt. De Biomedisch Wetenschapper kan in verschillende richtingen onderzoek doen. Denk hierbij aan het effect van (vreemde) stoffen op de gezondheid, medische sociologie en het ontwikkelen van technische hulpmiddelen bij onderzoek en behandeling.

- Biotechnoloog

De Biotechnoloog gebruikt technologie om de genen van mens, plant en dier te onderzoeken en aan te passen. De focus van de Biotechnoloog bestaat sinds de ontdekking van DNA uit genetische modificatie, al kan iemand die dieren fokt zichzelf ook een Biotechnoloog noemen. Deze zorgt er immers voor dat alleen wenselijke eigenschappen doorgegeven worden en anderen onderdrukt. Het werk van de Biotechnoloog zoals dat tegenwoordig gedefinieerd wordt, vindt voornamelijk plaats in een laboratorium.

Het is de taak van de Biotechnoloog om de specifieke genen te localiseren die ervoor zorgen dat specifieke eigenschappen ontwikkeld worden. Bijvoorbeeld het achterhalen van genen in het DNA van een appel die hem de zoete smaak geven. Deze worden vervolgens gebruikt om bijvoorbeeld brocolli te modificeren zodat ook brocolli deze zoete smaak heeft. Om dit soort onderzoek en modificaties bij dieren of mensen te kunnen doen, heeft de Biotechnoloog toestemming nodig van een ethische commissie. Dit waarborgt de kwaliteit en levensstandaard van levende wezens. Veel Biotechnologen leggen zich toe op de ontwikkeling van medicijnen.

Omdat de bouwstoffen van een organisme zo klein en precair zijn, moet een Biotechnoloog goed op details kunnen letten en heel precies met onderzoeksmateriaal omgaan. In een laboratoriumkan het zijn dat een Biotechnoloog andere mensen het daadwerkelijke onderzoek laat doen, maar een zeker technisch inzicht is altijd nodig. Verder is het belangrijk voor een Biotechnoloog om de laatste ontwikkelingen in zijn vakgebied in de gaten te houden, omdat de Biotechnologie zich snel verder ontwikkelt. De Biotechnoloog moet dus zowel onderzoek kunnen opzetten en doen, als leiding kunnen geven en ook nog eens veranderingen buiten het laboratorium vertalen naar aanpassingen in onderzoek.

Uiteraard zijn er zoals vermeld veel meer masters en nog veel meer beroepen mogenlijk, maar ik hoop dat ik hiermee enige indruk heb gegeven van wat een bioloog doet.